M ja A Koffin puistossa

restaurant day 2014 FB

Vuonna 2012 Gangnam Style räjäytti pankin ja rap-artisti PSY tanssi ja lauloi Korean maailmankartalle.

Korean tie Youtuben ladatuimman (yli kaksi miljardia kertaa) musiikkivideon syntymaaksi on ollut lyhyt ja nopea: vuonna 1960 maan BKT oli samaa tasoa kuin Saharan eteläpuolisilla Afrikan valtioilla, tänään se on maailman 13. suurin talous. Muutos viimeisen 20 vuoden aikana on niinikään ollut häkellyttävää. 1990-luvulla siellä opiskellessani kohtasin usein puoliavointa ulkomaalaisvihaa ja sopeutumista elämiseen vieraassa kulttuurissa ei helpottanut se, että opiskelijalle oli käytännössä mahdotonta löytää kunnon kahvia, punaviinistä puhumattakaan.

Kun viime joulun jälkeen matkustin 15-vuotiaaan, Korea-poppiin hurahtaneen tyttäreni kanssa Koreaan, tuntui kuin 17 vuoden tauon jälkeen olisin saapunut aivan eri maahan. Kadun varret ovat pullollaan kahviloita, joissa ihmiset nauttivat erilaisista kahvilaaduista kupillinen kerrallaan suodatetutuja ”drip coffee” -kahvejaan. Torilla ajumat eli täti-ihmiset kutsuivat ruokakojuilleen englanniksi. Taksikuskit rupattelivat mukavia. Jo lentokentällä bussia odottaessa kasvoilla voi aistia kansakunnan läpäisevän avoimen ja kosmopoliittisen asenteen henkäyksen.

Siskoni on jo pitkään kannustanut minua tarjoamaan korealaisia makuelämyksiä myös muille kuin lähimmille ystäville ja sukulaisille. Markkinointiviestinnän ammattilaisena ja virutaalimaailman virtuoosina hän myös kehotti blogin perustamista aiheen tiimoille.

Tässä sitä nyt ollaan, ensimmäistä henkilökohtaista blogia kirjoittamassa (työn merkeissä olen kirjoittanut jo pari juttua). Etenemisvauhtini on Korean talouskasvuun suhteutettuna ollut varsin verkkaista. Kirjoittamiseen liittyvää luomisen tuskaa ja omien ajatusten jakamisen ujostelemista ehkä merkittävämpi syy hitauteen on ollut se, että kyse on ensimmäisen konkreettisen – ja ennen kaikkea julkisen! -askeleen ottamisesta kohti salaista haavetta omasta korealaisesta ravintolasta.

julkkikset 2julkkikset 1  ylefem 2

Pistimme elokuussa 2014 koko perheen voimin pystyyn korealaisen pop-up ravintolan Ravintolapäivän yhteyteen. Annoimme ravintolalle nimeksi Bibimbap, joka on yhden suosituimman korealaisen ruokalajin nimi. Möimme varmaan lähemmäs sata annosta tätä herkullista korealaista versiota pyttipannusta. Ystävien lisäksi kojullamme vieraili julkimoita kuten Laura Paloheimo, Esa Saarinen ja Ulla Tapaninen. Meitä haastateltiin jopa Yle Femman uutisiin!

Päivän ehdoton kohokohta oli kuitenkin se, kun kuulin takanani jonkun sanovan: ”Hei täällä se on, se korealainen ravintola!”. Joku oli siis tullut Koffin puistoon varta vasten minun kokkauksiani maistamaan – mikä fiilis, mikä määrä endorfiinia!

Talven aikana olen testannut lähipiirissäni kokkauskurssi- ja catering –konseptiani. Seuraava askel on tarjota mahdollisuus oman blogi-sivustoni kautta kenelle tahansa ottaa kielituntumaa Koreaan joko omassa kodissaan tai työympäristössään. Tämän kevään Ravintolapäivälle en ehtinyt, mutta heinäkuun 2.-4. päivä Meli’s Bibimbap @ Skagen on osaa Houtskär-viikon ohjelmaa – tervetuloa Näsbyn vierasvenesatamaan Skageniin maistiaisille!  Voit seurata menun muodostumista Facebook-sivullani.

Ihan mukavastihan tämä blogin kirjoittaminen sujui – mieleen pulpahteli jo lisää aiheista, joista kirjoittaa!  Nyt Hakaniemeen tekemään provienteerauksia rippijuhlapöydän korealaista kattausta varten.

Meli's at Laura Y-S _2   Meli's at Laura Y-S_3   20141229_213815

In 2012 Gangnam Style nailed it and rap-artist PSY dancend and sung Korea onto the world map.

Korea’s road to the home of the most viewed Youtube video (over two billion times) has been short and fast: in 1960 the country’s GDP was at the same level as sub-Saharan states and today it is the world’s 13th largest economy. The change during the past 20 year as been staggering. When I was studying there in the 1990’s I often faced inhospitable attitudes and behavior. Adjusting to a new culture was not made any easier by the fact that it was nearly impossible to find decent coffee, let alone red wine.

Just after Chrismas last year, when I travelled to Korea with my 15 year old daughter, a huge fan of Korea-pop, it felt as if after 17 years I had arrived to a completely different country. Streets were filled with cafes where people were enjoying coffee made of various coffee bean qualities, “drip-coffees” brewed by the cup. At the market, ajumas – the older ladies – were inviting to their food stalls in English. Taxi drivers were making small talk. Already at the airport waiting for the bus I could feel the breath of an open and cosmopolitan people.

For a long time my sister has been encouraging me to offer tastes of Korean cuisine also to others besides closest friends and family. As a marketing communications professional and virtuoso of the virtual world she also recommended me to have my own blog around the theme.

So here I am, writing my very first personal blog (at work I’ve already written a couple of posts). The pace has been very modest compared to the economic growth of Korea. Besides the writers block –syndrome and bashfulness of sharing my own thoughts perhaps the most important reason for the slow speed has been that this in fact means taking the first – and above all public! – step towards my secret dream of having my own Korean restaurant.

In August 2014 together with my family we set up a pop-up restaurant during Restaurant day. We named the restaurant after Bibimbap, one of the most popular Korean dishes. We probably sold nearly a hundred portions of this delicious Korean version of hash. In addition to friends, Finnish celebrities like Laura Paloheimo, Esa Saarinen and Ulla Tapaninen visited our restaurant. We were even interviewed for the Swedish YLE news!

The absolute highlight of the day was when I heard someone behind me say: ”Hey here it is, the Korean restaurant!” Someone had actually come to the “Koffin puisto” in Helsinki especially for tasting my cooking – what a feeling, what an endorfine rush!

During the winter I have tested my cooking school and catering concept among friends. The next step is to offer anyone the possibility to embark on a journey of Korean tastes at home or work through my website. I didn’t make it to the Restaurant Day this spring but during July 2-4 Meli’s Bibimbap @Skagen will be taking part in the program of Houtskär-week – welcome to the Näsby guest harbor restaurant Skagen to have a taste!

Now this wasn’t so bad, writing this blog – several other topics popped into my mind already for future posts. Now I’m off to Hakaniemi to get supplies for the Korean buffet at a confirmation party.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: