Koreita kohokohtia – Korean highlights

(scroll down for English version)

Olin jo ehtinyt haudata haaveeni urasta, jossa sujuvasti sukkuloin suomalaisen ja korealaisen liike-elämän välillä, opastaen ihmisiä luovimaan kulttuurikarikoiden ohi. Yllättävin kapula rattaissa on ollut se, että korean kielitaitoni on usein muodostunut esteeksi asioiden etenemiselle sen sijaan, että sen avulla olisi pyritty rakentamaan luottamusta ja vahvempaa yhteisymmärrystä. Olin outo lintu, eikä kumpikaan osapuoli oikein tiennyt olenko yksi heistä vai meistä: usein tuntui siltä, että tulin yhteisen kielen myötä korealaisten mielestä ”liian iholle”, kun taas suomalaiset naureskellen kyselivät olinko opiskellut Etelä- vai Pohjois-Koreassa.

Äiti-tytär matkan liput Seouliin jouluksi 2014 oli jo hankittu, kun minua pyydettiin valmistelemaan Espoon elinkeino- ja kulttuuritoimen yhteistä Korean matkaa Tapiola Sinfoniettan tammikuisen konserttikiertueen yhteyteen. Tämän johdosta pääsin työmatkalle Koreaan toistamiseen huhtikuussa, kun Design Factory Korea avattiin 20151108_191125[1]Yonsei-yliopistossa. Kolme Korean reissua 6 kk:n sisään 17 vuoden tauon jälkeen, aivan mieletöntä! Kaikista parasta on se, että Seoulin Team Finlandin joukkueen avustuksella kumpikin työreissu tuottanut tuloksia, joiden varaan mahdollista rakentaa konkreettista Suomi-Korea -yhteistyötä.

 

Juuri ennen juhannusta minulla oli jälleen mahdollisuus palkitsevalla tavalla yhdistää työ ja harrastus: Korea Business Angels’ Associationin puheenjohtaja Mr. Go vaimoineen vieraili Suomessa, ja sisällytin hänelle rakentamaani ohjelmaan yllätyksen nauttimalla yhdessä korealaisen lounaan  terveys- ja hyvinvointiteknologiaan 20151108_185731[1]fokusoivan kiihdyttämön Verticalin tiloissa. Lounaan raaka-ainekustannukset kattoi Finnish Business Angels Network, joka hyödynsi tilaisuutta verkostoitua korealaisten kollegoidensa kanssa. Kattaessani pöytään pulgogi-lounaan lukuisine lisukkeineen yhtäkkiä tajusin: Meli’s oli saanut ensimmäisen (melkein enkeli)sijoituksen tuotekehitystä varten! Tämä ajatus yhdistettynä lounaasta saamaani positiiviseen palautteeseen rohkaisi minua vihdoin avaamaan juhannusviikonloppuna tämän oman blogisivustoni. Mainittakoon, että alkuperäinen tavoitteeni sivuston avaamiselle oli 5.5., joka oli ensimmäinen Melissan nimipäivä kalenterissamme 😉

Korealaista kokkailua oli ohjelmassa myös heti kesäloman alussa. Viime kesänä Turun saaristossa lomailijoilla oli myös mahdollisuus sukeltaa korealaiseen makumaailmaan sillä kuten ensimmäisessä blogikirjoituksessani mainitsin, Houtskär-päivien yhteydessä pystyyn pop-up ravintolan Näsbyn vierasvenesatamaan Skagenin terassille.

Sous-Chef Larissa in action!
Sous-Chef Larissa in action!

Yllättävintä oli se, että iäkkäämmistä paikallisista muodostui kolmipäiväisen operaation aikana kanta-asiakaskuntaa: muutama herrasmies ja pariskunta kävivät joka päivä bibimbap-lounaalla!

Tapahtumasta muodostui hauska (ja työläs…) projekti, jonka komentokeskus oli kesämökillämme ja johon osallistui lähestulkoon koko suku: siskoni oli apukokkina, poikani ja siskontyttöni yhdessä mökkivieraiden nuorison kanssa pyörittivät vihannesten pilkkomisosastoa ja perheystävä vastasi markkinoinnista.

Pois tieltä risut ja männyn kävyt, täältä tullaan!
Pois tieltä risut ja männyn kävyt, täältä tullaan!

Äitini ja lankoni puolestaan vastasivat mökkiarjen pyörittämisestä. Mies ja tytär puolestaan jäivät kotiin koiravahdeiksi ja keittiöpuutarhassa kasvaneiden korealaisten yrttien kastelijoiksi. Kiitos kaikille ihanille Rakkaille avustanne!

Markkinointitiimi työn touhussa, logistiikkakin pelaa!
Markkinointitiimi työn touhussa, logistiikkakin pelaa!

 

 

Ravintolapäivä oli tänäkin vuonna elokuun ohjelmassa, tyttäreni kanssa pohdinnassa nyt myös osallistuminen tulevaan marraskuun tapahtumaan jollain uudella menulla – bibimbapiin liittyvä prosessi kun alkaa olla jo aika hioutunut. Olen myös alkanut kartoittamaan sopivia keittiötiloja korealaisen cateringin pyörittämistä varten – tästä toivottavasti pian lisää kerrottavaa!

Mission accomplished!
Mission accomplished!

Facebookissa tunnelmia myös elokuun ravintolapäivältä.

*********************************************************

I had already buried my dream of a career of smoothly navigating in the context of Finnish and Korean business, guiding people to avoid the reefs of culture clash. The most surprising phenomena has been that instead of using my language skills as a means to build trust and deepen mutual understanding, this pretty unique skill has been an obstacle to progress. I was the oddball: often I felt as if the Koreans felt a common language I was too close for comfort whereas Finns often laughed sheepishly and asked wheter I had been studying in South or North Korea.

The tickets for a mother-daughter trip to Seoul for Christmas 2014 were already booked when I was asked to prepare a program for the Espoo City economic & business affairs as well as cultural services in conjunction with Tapiola sinfonietta’s concert tour. As a result I had the chance to travel on business to Korea again in April when Design Factory Korea was opened at Yonsei University. Three times in Korea within 6 months after a break of 17 years – unbelievable! The best thing is that with the support of Team Finland in Seoul, both trips have borne fruit on which we are able to build concrete collaboration between Finland and Korea.

Just before midsummer I had an opportunity to combine my hobby and work in a very rewarding way: the chairman of Korea Business Angels’ Association Mr. Go and his wife visited Finland and in the program I made for him as a surprise I arranged a Korean lunch at Vertical, an accelerator focusing on health and well-being technologies. The cost of ingredients was covered by Finnish Business Angels Network, who took this as an opportunity to network with their Korean colleagues. As I was setting the table for a pulgogi-lunch with several side dishes I suddenly realized: Meli’s had received its first (angel) investment for product development! This thought together with the positive feedback from the lunch encouraged me to finally open my blog site. By the way, my first goal had been to open it on May 5 as this was the first name’s day in the Finnish calendar for Melissa 😉
Korean cooking was also on my holiday agenda.

Last summer it was possible for vacationers to explore Korean cuisine in the Turku archipelago where – as mentioned in my first blog post – I set up my Korean pop-up restaurant on the terrace of Skagen, the Näsby guest marina. The biggest surprise was that during the three-day operation we were able to acquire regular customers among the local archipelago residents: a couple of gentlemen and couples showed up every day for a bibimbap lunch!

The event turned out to be a fun (and labor intensive…) project with mission control set up at our summer cottage and a team consisting of nearly all my relatives: my sister was the sous-chef, my son and nieces together with guests’ teenagers took care of the veggie chopping station and a family friend was the marketing director. My mother and brother-in-law were in charge of day-to-day cottage chores such as cooking, dish washing and heating of the sauna. Hubby and daughter stayed home to watch the dog and to water the Korean herbs growing in my kitchen garden. Thanks to all you Lovelies!

Restaurant day was a part of our August program this year as well and now my daughter and I are considering joining the November event as well with a new menu now that we’re starting to get the hang of the process for making bibimbap. In addition to this I’ve started scanning for suitable kitchen space for running a Korean catering service – hopefully I’ll soon have more news to tell you about this!

On Facebook you can also feel the ambiance of the August Restaurant Day.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: